Tässäpä näitä toivottuja ja luvattuja karkkiohjeita vihdoin ja viimein...

Greippimarmeladit
(aika iso satsi, en osaa kappalemäärää sanoa)
2164742.jpg
20 g agar-agaria
7 dl vettä
8 dl sokeria
3 dl verigreipin paloja (meillä 2 greipistä tuli melkein 4 dl, se laitettiin kaikki)
(punaista karamelliväriä)

Liota agar-agaria vedessä yön yli.
Keitä seosta, kunnes agar-agar sulaa, ja lisää sokeri. Keitä miedolla lämmöllä ilman kantta 45 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä seos haaleaksi.
Kuori ja paloittele greippi sillä aikaa, kun keität agar-sokeriseosta. Poista kaikki hedelmän kalvot! Soseuta greippipalat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
Sekoita greippisose jäähtyneeseen agar-sokeriseokseen. Voit lisätä joukkoon tipan punaista karamelliväriä, jos haluat marmeladista voimakkaan väristä. (Meillä ei ollut väriä.)
Kaada massa laakeaan astiaan ja anna hyytyä huoneenlämmössä. Leikkaa levystä paloja veitsellä tai paina kuvioita pienillä muoteilla. Myös jääpala-tai suklaamuoteissa hyydyttämällä saa kivoja marmeladeja. Pyörittele valmiit palat sokerissa, tosin kannattaa antaa palasten kuivahtaa ensin ainakin vuorokausi joka puolelta, ettei sokeri sula niin helposti.

Marmeladit oli hyviä, mutta melko miedosti greipin makuisia. Ensi kerralla korvaisin ehkä ainakin osan vedestä greippituoremehulla. Itse tein vielä muunnelmana tästä ohjeesta puolikkaat annokset mustaherukka- ja ananasmarmeladeja (valitettavasti niistä ei ole kuvia). Niihin käytin liemenä veden sijasta mehua (itsetehtyä mustaherukkamehua laimennettuna/ananastuoremehua), vähensin vähän sokerin määrää (10g agar-agaria/3 dl sokeria) ja soseena pakastemustaherukoita (sauvasekoittimella soseeksi ja siivilän läpi siemenet pois)/tuoretta ananasta. Ananasmarmeladit onnistuivat tosi hyvin, mutta mustaherukkamarmeladit jäivät pehmeiksi, sellaiseksi hillo-marmeladiksi. En tiedä oliko syynä se, että niihin en liottanut agaria etukäteen, kun jostain luin, ettei jauhetta tarvitsisi liottaa... Hyvänmakuisia oli kyllä molemmat. =)

Kaneliset vaahtokarkit (25-50 kpl)
2164744.jpg
8 liivatelehteä
1 3/4 dl sokeria
1/4 dl vaaleaa siirappia
3/4 dl vettä
2 kananmunan valkuaista
1 tl jauhettua kanelia
pinnalle:
1:1 tomusokeria ja maizenaa
kanelia (mä taisin laittaa ½ dl tomusokeria ja ½ dl maizenaa sekä vajaa 1 tl kanelia)

Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Mittaa sokeri, siirappi ja vesi kattilaan, ja keitä kunnes seos sakenee ja sen lämpötila nousee n. 130-asteeseen (mittaa sokerilämpömittarila tai testaa pudottamalla pisara seosta kylmään veteen. Jos pisara jähmettyy, seos on sopivaa). Sulata valutetut liivatelehdet mikrossa (ei kestä montaa sekunttia).
Vatkaavalkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhettu kaneli, sokeriliemi ja liivate nauhana joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten.Kaada kuohkeaksi vatkattu seos suorakaiteen muotoiseen astiaan tai pursota siitä tankoja leivinpaperille, ja hyydytä viileässä yön yli.
Paloittele ja pyörittele palat tomusokeri-maizenaseoksessa. Säilytä jääkaapissa.

Näistä ei siis tullut ulkonäöltään ihan kaikkein kauneimpia, kun sokeriliemi meinasi jämähtää kattilaan, ja sain vähän kikkailla sen kanssa. Mutta maku oli hyvä, ja sehän on pääasia! Ensi kerralla onnistuu varmasti paremmin. =)

Appelsiinitryffelit (25-30 kpl)
100 g kookosrasvaa
50 g taloussuklaata
1 kananmuna
1½ dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl appelsiinimehua
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta (2 isohkosta appelsiinista tuli suunnilleen tuo määrä)
½ dl kuohukermaa
pinnalle:
kaakaojauhetta

Sulata kookosrasva kattilassa ja lisää suklaapalat lämpimään rasvaan sulamaan. Lisää joukkoon kaakaojauhe sekä appelsiinimehu ja -kuoriraaste, ja anna jäähtyä.
Vatkaa kananmuna ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaaseos ja kerma koko ajan vatkaten.
Laita seos jääkaappiin jäähtymään 30-60 minuutiksi, ja vatkaa jäähtynyt massa kuohkeaksi.
Siivilöi kerros kaakaojauhetta lautaselle tai tarjotimelle. Tee tryffelimassasta kahden kahvilusikan avulla pallosia, nosta ne kaakaojauheen päälle ja siivilöi päälle kaakaojauhetta. Säilytä jääkaapissa.

Näistäkään ei valitettavasti tullut otettua kuvaa. Sen tehdessä huomasin, että tryffelit pehmenee tosi nopeasti huoneenlämmössä, johtuen varmaankin isosta kookosrasvan määrästä. Seuraavalla kerralla kokeilisin ehkä kääntää ainesuhteet toisin päin, eli enemmän suklaata ja vähemmän kookosrasvaa, ja jättäisin vaikka kaakaojauheen massasta pois, ehkä ne sitten ei pehmenisi ihan niin äkkiä.

Pähkinäkinuskit (n. 40 kpl)
2½ dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1½ dl pähkinärouhetta
25 g voita

Kaada sokeri laakeaan paksupohjaiseen kattilaan ja ruskista se kauniin vaaleanruskeaksi. Lisää kerma kertakaatona joukkoon ja annan kinuskin kuohahtaa kunnolla.  Jatka keittämistä kunnes kinuski sakenee ja se poreilee isohkoina kuplina. Kinuskimassan lämpötilan pitäisi olla 120 astetta, että se kovettuu kunnolla.
Sekoita pähkinärouhe ja voi joukkoon, ja annostele kinuski metallisiin karamellivuokiin tai kaada suorakaiteen muotoiseen astiaan. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa. Paloittele isossa astiassa jähmettynyt kinuski haluamasi mallisiksi paloiksi.

Meidän kinuski ei sitten koskaan kunnolla jähmettynyt vaan jäi lusikalla syötäväksi, eli ilmeisesti ei keitetty sitä tarpeeksi. Lämpömittari voisi olla hyvä olla olemassa... ;o) Hyvää oli kuitenkin, ja olisi sellaisenaan käynyt hyvin vaikka kakun kuorrutteeksi.

Joulun alla tein vielä itsekseni toisenlaisia appelsiinitryffeleitä:

Appelsiinitryffelit
Tämä on viimevuotisesta muokattu ohje(Tryffelit I), jossa kahvi on korvattu appelsiinilla... Tuli hyviä! =)
½ dl kermaa
1 rkl voita
170 g tummaa suklaata
1 rkl raastettua appelsiininkuorta
vajaa ½ dl appelsiinimehua
kaakaojauhetta

Paloittele suklaa. Kiehauta kerma ja voi, sekoita joukkoon suklaa ja anna sen sulaa. Lisää appelsiininkuoriraaste ja -mehu. Jäähdytä seos vatkaamalla se kuohkeaksi. Muotoile massasta pallosia ja pyörittele ne kaakaojauheessa. Anna tryffeleiden maustua muutama päivä (jos maltat). Tryffelit säilyvät huoneenlämmössä noin kolme viikkoa.