Pääsiäinen tuli taas, ja meidän perheessä pitää silloin saada rahkapiirakkaa! Aikaisemmin sitä teki täti meille kaikille, mutta nyt se on jäänyt minun tehtäväksi... Meillä rahkapiirakka on jo vuosia ollut hedelmäistä, mutta tänä vuonna päätin pitkästä aikaa tehdä myös "perinteisesti" rusinaisia pikkupiirakoita.

Pohjana on ihan peruspullataikina, eli
5 dl vettä
50 g hiivaa
reilu 1 tl suolaa
1½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
150 g margariinia ja
vehnäjauhoja silleen sopivasti, olisko mennyt noin 13 dl (en jaksanut mitata)...
Ja taikinan alustan aina käsin, kun en omista yleiskonetta, eikä minun sähkövatkaimessa riitä potku noin isolle taikinalle (puolikas annos just ja just onnistuu)... =) Jos tarkempaa teko-ohjetta taikinalle tarvitsee niin se löytyy vaikka vehnäjauhopussista, joten en ala sitä tähän kirjoittelemaan. Taikinasta noin puolet meni pellilliseen hedelmä-rahkapiirakkaa ja toisesta puolesta  pyörittelin pullia, joista tein pikkupiirakoita.

Rahkatäytteeseen tuli
3 prk (750 g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
2 sitruunaa (kuori raastettuna sekä mehu)

sekä hedelmäversioon valutettuina ja kuutioituina
2 prk (á 227 g) pieniä ananaspaloja
1 prk (410 g) persikan puolikkaita mehussa
1 prk (420 g) aprikoosin puolikkaita mehussa
1 prk (410 g) päärynän puolikkaita mehussa

ja rusinaversioon
1 dl rusinoita, jotka saavat maustua sitruunamehussa taikinan teon ajan.

Eli tein ensin hedelmäpiirakan: kaulitsin taikinan levyksi leivinpaperin päälle, kohotin, voitelin reunat munalla, levitin hedelmäpalat pohjalle ja kaadoin reilun puolet rahkaseoksesta hedelmien päälle. Paistoin 200 asteessa reilut puoli tuntia. Ja tältä näyttää valmis piirakka:
1392588.jpg1392589.jpg

Loppuun rahkaseokseen sekoitin rusinat. Kohonneisiin pulliin painoin lasilla syvennyksen keskelle, voitelin reunat munalla ja täytin kuopan rahkaseoksella. Paistoin 225 asteessa noin 15 minuuttia. Ja niistä tuli tällaisia:
1392591.jpg

Annoksesta tulee siis joko kaksi uunipellin kokoista piirakkaa, tai yksi uunipellin kokoinen ja noin 20 pientä, tai noin 40 pientä piirakkaa. Tosin jos tekee vain pieniä piirakoita kannattaa rahkaseosta tehdä vähemmän, koska niihin ei mene yhtä paljon täytettä...