Halusin kokeilla tehdäkakkupohjan sienikakkuna (sponge cake), eli kuuman veden kanssa, kun aina on tullut tehtyä vain perinteisiä sokerikakkupohjia. Hyvin nekin on onnistuneet, mutta uuttakin on välillä kiva kokeilla. =) Halusin tehdä pienehkön kakun, kun syöjiäkään ei ollut tulossa montaa, joten päätin tehdä 3:n munan pohjan, johon tuli...

3 kananmunaa
2½ dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta.

Kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Kuuma vesi lisätään pienissä erissä koko ajan vatkaten, ja vatkataan niin kauan, että vaahto on taas paksua ja kuohkeaa (noin 10 minuuttia). Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja sekoitetaan vaahtoon (minä sekoitan aina jauhotkin sähkövatkaimella, ja hyvin on kakut onnistuneet). Tässä vaiheessa katselin sitä taikinaa, että tämä ei kyllä mahdu minun vuokaan... Voitelin ja jauhotin sitten toisenkin vuokan, ja niin tuosta taikinasta tuli sitten kaksi kakkupohjaa. Paistoin kakut 200 asteessa vajaa puoli tuntia, ja hyvin onnistuivat sienikakutkin. (Kuvakin PITI ottaa, mutta arvatkaa vaan muistinko... No, toinen pohja on pakastimessa ja toinen jo syöty, joten ehkä toisen kerran sitten.) Sitä vain mietin, kun monen ohjeen yhteydessä lukee, että sienikakkupohja on tiiviimpi kuin tavallinen sokerikakku ja siten helpompi muotoilla, mutta kyllä minun kakusta ainakin tuli ihan yhtä kuohkea kuin tavallisestakin. Ehkä vähän kosteampi, ei tarvinnut juuri kostuttaa.
2096455.jpg
Näissä vuokissa paistoin kakkupohjat. Lasivuoka on noin 1,3 litraa ja sydänvuoka on sellainen normaalikokoinen sydänvuoka.