Tai kahtakin erilaista. Äiti antoi kaapistaan kaksi pakettia taateleita, joten rupesin sitten etsimään erilaisia kakkuohjeita, mihin ne voisi käyttää. Tämä ensimmäinen on aika perinteinen taatelikakku, johon taateleista keitetään sosetta, ja toiseen taatelit tulee pieniksi hakattuina ja mukana on myös pähkinärouhetta. (Kakun nimeä klikkaamalla pääsee alkuperäiseen ohjeeseen.)

Seijan taatelikakku

2164724.jpg

1½ dl vettä (laitoin vähän enemmän, kun nuo mun taatelit oli aika kuivia, reilut 2 dl)
1 pkt taateleita (250g)
200 g voita / margariinia
2 kananmunaa
2-3 dl sokeria (mulle riitti 2 dl)
½ dl kermaa tai maitoa (laitoin vispikermaa, kun sitä oli avattu purkki jääkaapissa)
4½ dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljasokeria (laitoin 2 tl)
vuokaan voita ja korppujauhoja

Kiehauta kattilassa vesi ja taatelit, lisää margariini ja anna sen sulaa. Kakusta tulee oikein kuohkea, kun taatelisose jäähdytetään sähkövatkaimella vatkaamalla. Lisää munat yksitellen vatkaten taikinaan. Vatkaa joukkoon myös sokeri ja kerma tai maito. Sekoita varovasti mukaan vehnäjauhot joihin on sekoitettu sooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Minä sekoitin nekin sähkövatkaimella ja hyvin onnistui. =) Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan (minä tein kahteen noin 1 l vuokaan) ja paista 175 asteisen uunin alatasolla 45 min - 1 tunti.

Vinkiksi annettiin keittää myös sokeri taateleiden ja veden kanssa, ja siitä voisi kokeilla seuraavalla kerralla, mutta nyt tein tuon ohjeen mukaan, ja tuli tosi hyvää!

Taateli-pähkinäkakku
2164725.jpg

1 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1 maustemitta suolaa
½ dl pähkinärouhetta (mulla oli mantelirouhetta)
1 pkt kivettömiä taateleita (250 g)
1 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
50 g voita
2 kananmunan valkuaista

Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi. Leikkaa taatelit pieniksi kuutioiksi. Sekoita vehnäjauhot, suola, leivinjauhe, pähkinärouhe ja taatelisilppu, ja lisää seos sekä rasva sokeri-keltuaisvaahtoon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi, ja sekoita varovasti taikinaan. Kaada seos voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan (n.1 l) ja  paista uunin keskiosassa 180 asteessa noin 40 minuuttia.

Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut tuota rasvaa, mutta lisäsin sen, kun minusta näytti, ettei taikinasta muuten tule millään "taikinamaista". Taikina oli ihan kuivaa murua jauhoseoksen lisäämisen jälkeen... Ehkä siitä olisi kakku tullut ilmankin, mutta mä päätin kokeilla näin. =) Taikina oli aika mielenkiintoisen näköistä, ja jännityksella odotan mitä siitä tulee. Kakku on parhaillaan uunissa...

Edit. Kakku ei juuri kohonnut uunissa, joten jäi aika pieneksi. Ja on TOSI taatelista, mutta hyvää... =) Ensi kerralla kokeilen ehkä vaahdottaa sokerin kanssa munat kokonaan, koska valkuaisten vatkaamisesta erikseen ei juuri ollut hyötyä. Taikina on niin paksua, että valkuaisvaahto laskeutuu, kun sitä sekoittaa muuhun taikinaan, eikä siten jaksa kohottaa kakkua... Ainakin helpommalla pääsee, jos vatkaa munat kokonaisina. ;o)