Tänään on ollut leivontapäivä. Ensin tein piparkakkutaikinan valmiiksi jääkaappiin, huomenna ehkä sitten siskon kanssa leivotaan pipareita, jos hän ei tule pahemmin kipeäksi. Onneksi taikina säilyy vähän pidempäänkin, kun hammaslääkärissäkin pitäis muistaa huomenna käydä... Tämän kyseisen piparkakkuohjeen olen saanut töistä joku vuosi sitten, ja näistä tuli heti minun ehdottomia suosikkeja, koska ne on helppoja leipoa ja tietysti aivan uskomattoman hyviä! =)

150 g margariinia/voita
1 dl fariinisokeria
½ dl sokeria
1½ dl tummaa siirappia
2 tl kanelia
1½ tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
½ tl pomeranssia
½ mm maustepippuria (tai enemmän, jos haluaa pipareihin enemmän "potkua")

Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta. Mausteita voi toki muokata oman maun mukaiseksi, mutta pippuria ei saa unohtaa, onhan piparkakkujen nimikkomauste! =) Jäähdytä ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää...

1 kananmuna edelleen hyvin vatkaten.

1 tl soodaa
½ tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja

Sekoita keskenään ja lisää taikinaan pienissä erissä sekoitellen. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin yön yli. Piparit paistetaan 170 asteessa noin 10 minuuttia, eli kun ovat kauniin värisiä.

1123891.jpg

Sitten tein myös hedelmäkakkuja. Hedelmät on olleet maustumassa jääkaapissa jo muutaman päivän, kun en ole ehtinyt aikaisemmin leipomaan...

½ rasiaa säilöttyjä kirsikoita (n. 30-50g) puolitettuina
½ rasiaa säilöttyä appelsiininkuorta (n. 30-50g)
½ rasiaa sukaattia (n. 30-50g)
½ rasiaa rusinoita (125g)
½ pussia kuivattuja aprikooseja (n. 125 g) suikaleina
½ pussia kuivattuja luumuja (n. 120g) suikaleina
½ dl rommia (tai jotain muuta alkoholia, esim. konjakkia, viskiä...) ja 1 dl vettä

Annetaan maustua ainakin yön yli. Jos hedelmät ovat kovin kuivia (löytyy kaapin perältä tms), nesteen määrää voi lisätä.

250 g margariinia ja
250 g fariinisokeria vatkataan vaahdoksi

4 kananmunaa vatkataan sekaan yksitellen

75 g mantelirouhetta
75 g hasselpähkinärouhetta
3½ dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 mm muskottipähkinää

Sekoitetaan keskenään ja lisätään hedelmien (liemi mukaan, jos sitä on jäänyt) kanssa rasva-sokeri-munavaahtoon. Sekoitetaan tasaiseksi. Paistetaan 160-170 asteessa 60-75 minuuttia.

1123887.jpg

Minä tein (kuten yleensäkin) kaksinkertaisen annoksen, ja siitä tulee suunnilleen 5 pienehköä kakkua (noin 1 litran vuokaan). Tosin nyt tein 4 kakkua ja paistoin lopun taikinan muffinivuokissa... Kakut onnistui muuten oikein hyvin, mutta yhdestä jäi palanen vuokaan kiinni. Mutta se voi jäädä itselle, ei se ole niin vaarallista. ;o) Nyt vaan pitäis malttaa antaa niiden maustua, jouluna ne alkaa olla parhaimmillaan...